Seiten

Donnerstag, 31. März 2011

Еine unglaublich schöne Reise. Die Impressionenen von Stephanie aus Bulgarien über die Reise nach Dorf Mecklenburg

Пътуването до Гeрмания беше чакано с огромно нетърпение. Имахме много големи очаквания. За мен лично те бяха надминати.

Групата от ученици от ФСГ беше невероятна, не се познавах с почти никого, но скоро имах чувството, че цял живот сме били заедно. Атмосферата беше изпълнена с много хумор, положителни емоции и музика.

Тези, които бяха идвали по-рано, знаеха какво да очакват от приемните семейства, но другите тепърва щяхме да разберем. Децата и родителите им ни учудваха доста. Отначало трудно намирахме обща тема за разговор, те самите не са твърде общителни. В началото бяха малко студени, но после свикнаха с нас и говорехме свободно на английски език. Имаше моменти, в които смесвахме английски, немски и български в едно изречение и се получаваше доста смешно.

Всяка сутрин ни изпращаха на училище с кутии за обяд точно като по филмите. През деня не скучаехме. Сутрин имахме занимания по проектната тема „Свобода на пътуванията”. Ходехме в съседни градове като Висмар, Любек, Росток, посетихме няколко музея, свързани с историята на ГДР и научихме много неща за положението в Германия след 1945г. Следобедите с децата също не бяха скучни, а изпълнени със занимания като ходене на боулинг, правене на мъфини, разходки и разбира се шопинг ))). Доста добре се получи при мен, тъй като празнувах рожения си ден там. Събрахме се на барбекю и им показахме как българите се забавляват. На домакините им хареса и се присъедниниха към нас, което е доста нетипично за тях. Попитах ги какво впечетление имат от нас, българите, и те казаха, че сме отворени към света и че обичаме да се забавляваме. Научихме ги на няколко български думи и изречения, които те произнасяха много старателно.

Много запомнящ се бе моментът, когато бяхме в Хамбург и срещнахме друга група от ученици от Стара Загора. Заедно запяхме българския химн. Обвзе ни страхотно чувство на патриотизъм.

В заключение бих искала да кажа, че съм повече от доволна – научихме много неща за историята на Европа, видяхме как живеят в големите градове като Берлин и Хамбург и в малките селца. Всичко, дори и продължителните престои по гари и летища, беше едно невероятно преживяване. Сега очакваме с нетърпение русите ни причтели да ни посетят през м. май.

Стефани Станкова, 10б клас

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen